Snabbt Tryggt Säkert

Vad ska man tänka på om äter vitaminer

Bra tips om vitaminer

Vitaminer behöver vi alla för att kroppen ska fungera. Det flesta vitaminer får vi faktiskt i oss genom att äta en bra kost som i kombination med ett aktivt och sunt liv i många fall räcker långt. Men det kan finnas anledningar till att ta vitaminer som kosttillskott och vi som bor i Sverige har flera långa vintermånader då vi tex kan få brist på D-vitamin. C-vitamin är tex ett bra vitaminer att få i sig för att hålla sig frisk.

Vitaminer på Apoteket

Barn och vitaminer

Det finns flera vitaminer som är riktade till barn idag. Ofta har dessa produkter roliga förpackningar med tex gubbar och glada färger för att se lite trevligare ut. Smakerna brukar också vara anpassade för att barn ska gilla att äta vitaminer, men frågan är behöver verkligen barn äta vitaminer som kosttillskott? Lagar man bra mat ska man inte behöva tillsätta extra vitaminer. Men den mat som många barn äter är inte tillräckligt bra, skolmaten är inte så ofta omtyckt, gjort på dåliga halvfabrikat och är inte den bästa kosten i alla lägen, speciellt om man inte ens vill äta den. Hemma så lever vi ett en stressig vardag och det är inte ovanligt att det blir snabbmat och sällan att det kommer grönsaker till det. Så vitaminer kan vara en bra lösning och komplement till kostvanor och mat som inte innehåller tillräckligt med vitaminer.

vitaminer varför ska vi äta det

Kan man äta för mycket vitaminer?

Man ska alltid följa det rekommenderade intaget och inte överskrida det. På lång sikt kan det bli en överdosering och oftast är det inget farligt men ska definitivt undvikas. Vanligt är att man tar för mycket mineraler och järn, följ anvisningar och överskrid inte, det ger inga bonusar i långa loppet.

D-vitaminer

Vi bor i ett solfattigt land och på sommaren så får vi tillräckligt med sol för att må bra men vinterhalvåret är det värre med. I Sverige finns det rekommendationer på att ge barn upp till 2 år sk D-droppar och barnhälsovården rekommenderar att man fortsätter med D-vitamin upp i förskoleåldern om barn tex inte får i sig D-vitamin berikad mat eller äter fisk. Det är tom så att man i Finland rekommenderar barn upp till 18 att ta extra D-vitamin för att säkerställa att man får i sig denna viktiga vitamin i tillräckliga mängder.

Vad är vitaminer bra för?

Vitaminer har många viktiga funktioner för kroppen, några är;

  • A-vitamin är bra för syn, slemhinnor och din hud
  • B-vitaminer har bidragande funktioner för energiomsättningen och dina blodkroppars funktion
  • C-vitamin håller dig friskare och bidrar till ett starkt immunförsvar