Snabbt Tryggt Säkert

Vad är vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka en magtarmsjukdom

Vinterkräksjuka är en magtarmsjukdom som orsakas av ett sk calicivirus. Detta är ett mycket smittsamt virus och mycket smittsamt. Vinterkräksjuka håller ofta i sig i 1 till 3 dygn och är vanligast under perioden november till april. Vinterkräksjuka går oftast över av sig själv och man behöver sällan sätta in mediciner för att råda bot på det. Inkubationstiden är mellan 12-48 timmar, dvs tiden från att du blir smittad tills det bryter ut. Vinterkräksjuka har ofta ett intensivt förlopp där det bryter ut hastigt med kräkningar, diarré och smärtor i magen. Detta kan pågå i mellan 1 till 3 dygn och oavsett om man är barn eller vuxen är symtomen samma.

vinterkräksjuka vad är det och hur förbygger man det

Bild; Martin Barraud/Getty Images

Drick mycket vätska om du får vinterkräksjuka

Om man drabbas av vinterkräksjuka så gör kroppen av med mycket vätska. Därför är det viktigt att ni dricker mycket om ni blir sjuka då risken är stor att kroppen gör av med mer vätska än ni hinner ta in. Risken för uttorkning är stor och det är vanligt att man drabbas av yrsel och trötthet. Uttorkning och torr mun är också ett vanlig följd av vinterkräksjukans spår. Tecken på vätskebrist kan vara mörkt urin, lite urin, trötthet och torra slemhinnor. Var noga med att tillföra salter och vätska för att motverka uttorkning. Barn kan tom behöva vätskeersättning då de är känsligare för vätskebrist än vuxna.

Vad gör man om någon i familjen får vinterkräksjuka

Om någon i familjen drabbas av vinterkräksjuka så är det extremt viktigt att ni håller efter er hygien, speciellt händerna. Använd gärna desinfektionsmedel och tvätta era händer ofta och regelbundet. En smittad person kan föra vidare viruset under två dygn efter att de blivit friska. En bra tumregel är att man bör varit frisk i ca 2 dygn innan man går till arbete igen för att undvika smittorisken. Vinterkräksjuka är överlag ingen farlig sjukdom, har man barn under ett år så bör man dock ta kontakt med vården för att få råd och se över riskerna.

Bra tips om du vill förebygga vinterkräksjuka

  • Tvätta händerna ofta, speciellt innan måltider och efter toalettbesök
  • Använd flytande tvål och undvik handtvål
  • Desinfektionsmedel kan minska riskerna att bli smittad
  • Undvik bufféer där många personer kan ha rört vid maten
  • Är någon magsjuk så bör ni hålla er på avstånd


Källa för artikel doktorn.com