Snabbt Tryggt Säkert

Vad är fotvårtor?

Lär dig mer om vårtor

Vårtor är i regel helt ofarliga och orsakas av ett virus. Vårtor får man oftast på händer eller fötterna och de kan försvinna av sig själv efter en längre tid. du kan köpa vårtmedel på Apotek 365 om du vill bli av med vårtan snabbt. Behandlingen är smärtfri och fungerar på lite olika sätt beroende på vilket vårtmedel du väljer att använda.

vad är vårtor

Vårtor smittar

Har du fått en vårta känner du igen den som en liten upphöjning bula, ofta är upphöjningen vit och har en röd eller svart prick i sig. Smittan och att du får en vårta är ett HPV-virus som smittar både direkt och indirekt vid hudkontakt. Ofta sker en indirekt smitta på tex badhusgolv och omklädningsrum. Risken att bli smittad är ännu större om du har sprickor eller sår i huden. Från det att du blivit smittad tar det mellan en till sex månader innan vårtan bryter ut.

Bra tips för att undvika vårtor

  • Använd skor när du tränar
  • Gå inte barfota på simhallar eller omklädningsrum
  • Undvik att låna andras haddukar eller skor

Vårtor kan vara svårbehandlade

Fotvårtor kan vara besvärliga. De kan ofta ömma när man går och när de sätter sig på foten kan den bli lite svårare att bli av med då huden ofta är hårdare under foten. Det är lätt att förväxla liktorn med vårtor, var noga med att ta reda på om det verkligen är en vårta du har fått.En vårta har alltid en röd eller en svart prick i sig vilket i regel inte liktorn har (prickarna är blodkärl).

Behandling av vårtor

Det kan ta lång tid innan en vårta försvinner av sig själv. Efetrsom den även kan smitta andra såär det rekommenderat att göra en behandling med ett vårtmedel som du kan köpa här på Apotek 365. Ett vårtmedel stryker man ofta direkt på vårtan vilket aktiverar immunförsvaret. Ta gärna ett fotbad innan du stryker på vårtmedel för att mjuka upp vårtan. Tänk på att en behandling kan ta lång tid innan vårtan försvinner helt.

Frysa vårtan

Det finns även effektiva medel för att frysa bort vårtan här på apoteket. Är vårtan svårbehandlad eller ger svåra besvär kan man även vända sig till läkare som kan frysabort vårtan.I värsta fall kan även en vårta opereras bort..

Sök läkarvård om:

  • Vårtan är blöder och är sårig
  • Vårtan sitter på andra ställen än händer och fötter
  • Du har diabetes och samtidigt får vårtor
  • Vårtan sitter på ett olämpligt ställe