Snabbt Tryggt Säkert

solskydd och sanningar och myter

Myter och sanningar om solskydd

Det finns många sanningar och myter om solskydd och det kan vara svårt att hålla reda på och veta vad som är sant och falskt. I Expressen har mad hjälp av en hudläkare listat och rett ut begreppen för vad som är sant och falsk när det kommer till sanninga och myter om solskydd . Att skydda sig mot solen är viktigt och att det går att relatera ökad risk för hudcancer är sedan länge känt. man bör inte vara en hel dag på starnden i solsken utan solskydd eller att man under delar av dagen håller sig i skugga under ett parasoll.

solskydd tips och råd

Om man sörjer in sig med solskydd kan vara hela dagen i solen

Detta stämmer inte. Solskydd är bra men det är inte hälsosamt att ligga i solen en hel dag. Försök ta på kläder eller var under ett parasoll och undvik vara i solen mitt på dagen då den är som starkast.

Det är bättre med solskydd med högt spf, ju högre desto bättre

Det stämmer till viss del, när det tex kommer till skillnaden på ett solskydd med spf 30 och 50 så är inte skillnaden så stor när det gäller skydd mot ultraviolett strålning. Spf 30 skyddar 96-97% och 50 skyddar med 98%, så skillnaden är marginell. Felet vi ofta gör med solskydd är att vi tar på förlite men vill man vara säker så är 50 bäst att använda.

Smink fungerar också som ett skydd mot solen

Nej, smink ger inte tillräckligt med skydd mot solen. Ofta tar på för lite smink för att det ska kunna fungera som ett skydd mot solen och det fördelas inte heller jämnt över ansiktet.

HÄR KÖPER NI VÅRA SOLSKYDD

Man kan få cancer av solskydd

Nej, det finns än sålänge inga bevis för att det skulle vara en sanning. Risken att få cancer av för mycket sol är mycket större än risken för att få det av solkräm. Här på Apotek 365 har vi dessutom extra bra solkrämer som är gjorda av naturliga och bra ingredienser.

Jag kan använda vanlig solkräm i ansiktet också

Jadå, det går bra att använda det vanliga solskyddet till ansiket också. Skillnaden överlag på dom specialanpassade solskydden för ansikte och kropp är att ansiktssolskyddet är lite mindre fet och blir inte lika glansig som den till kroppen.

Solkräm är bättre än sprej

Stämmer till viss del då sprej tendrerar till att man missar eller lägger på förlite. Men gör man det rätt så fungerar dom lika bra.

Man bör även smörja in handflator och fotsulor

Varken handflator eller fotsulor är förskonade från cancer risken så man bör även smörja in dessa områden. Hudcancer uppstår ofta på händer eller ansikte, just för att dessa pmråden sällan är täckta med kläder.

Vattenfast solskydd gör aå att man inte behöver smörja in sig efter badet

Helt fel, möjligtvis så håller det vattenfasta solskyddet bättre under själva badet men efteråt måste man ta på igen då det försvinner. Gäller även om man svettas mycket.

Solskydd för barn är skonsammare för huden

Det stämmer att solskydd för barn är skonsammare för huden. Dessa solkrämer har en annan sammansättning som gör att den inte tränger in lika lätt i huden. Barn ska alltid använda dessa anpassade solkrämerna, ända upp till tonåren.

Sollotion Goji Granat SPF50 100ml EKO
Läs hela artikeln i expressen