Snabbt Tryggt Säkert

Sexleksaker och olika material

Material information om sexleksaker

Det finns många olika material när det kommer till sexleksaker. Materialen har olika egenskaper och kräver olika vård så här ska ni få en kort genomgång av de olika material som sexleksaker kan vara gjorda av och vad ni ska tänka på.

Sexleksaker av silikon

Silikon är ett av de finare materialen på sexleksaker. Det är mjukt och lent och lätt att hålla rent. Silikon tål både vatten och rengöringmedel till sexleksaker, det kan tom kokas (tänk bara på att inte göra det om sexleksaken innehåller teknik). Silikon är ett sk ickeporöst material och drar däför inte till sig bakterier eller dålig lukt. Silikon är i princip luktfritt vilket många uppskattar. Silikon är ett dyrt material så därför kostar iregel dessa sexleksaker lite mer.

Det är även mycket ovanligt med allergier när det kommer till silikon. Det håller länge och man ser knappt någon ålderspåverkan på materialet. Det man ska tänka på med silikonmaterial är det kan förstöras om man använder silikonglidmedel eller förvarar det tillsammans med andra silikonprodukter. Detta kan orsaka en kemisk reaktion som förstör ytan på materialet.

Jelly material (PVC)

Ett vanligt material som ofta kommer i vackra färger. Mycket mjukt och flexibelt material som tillhör de lite billigare materialen. Nackdelen med Jelly är det kan vara svårare att få helt rent, därförär det viktigt att man använder rengöringsmedelför sexleksakerom det ska bli helt rent. Livslängden på detta material är kortare än silikon och när Jelly materialet är nytt så kan det lukta ganska mycket, något som avtar efter en tid.Är du känslig för starka dofter så ska du undvika sexleksakergjorda av jelly. Jelly materialet ska förvaras enskilt från andra produkter. Det kan färga av sig och bli lite klibbigt. Det som många gillar med jelly är att det är mjukt och följsamt material och ofta väldigt behagliga sexleksaker att använda.

Latex

Latex är ett mjukt och flexibelt material. Kort livslängd och ska inte användas tillsammans med oljebaserade glidmedel. Kondomer är ofta gjorda av latex och det man ska tänka på är att vissa personer faktiskt är allergiska mot latex.

Hårdplast (ABS)

Hårdplast eller ABS som materialet ofta benämns i produktexter är ett styvt och hårt material. Fördelen är lång livslängd och mycket enkelt att rengöra. Materialet leder vibrationer extra bra och är ett bra alternativ till dig som gillar hårda sexleksaker. Det kan användas tillsammans med alla typer av glidmedel. Eftersom materialet är billigt så finns det ofta billiga sexleksaker i detta materialet.

TPE och TPR gummi

Termoplastiskt gummi är ett luktfritt, ftalatfritt och elastiskt material med silikonliknande egenskaper. Ett vanligt material i sexleksaker som tex dildos och vibrators. Det är ett miljövänligt material som med sin hudliknande känsla ger en realistisk känsla. Materialet är poröst så det är mycket viktigt att rengöra ordentligt så att det inte blir bakteriebildningar.

Sexleksaker av glas

Sexleksaker av glas är framförallt populärt för sina vackra former och design.Glaset är ett speciellt glas som är extra tåligt, dvs inte som glaset i en fönsterruta. Många tycker också om sexleksaker av glas då man både kan värma upp och kyla ner det snabbt.

Kroppsäkra material

Alla det största tillverkarna tänker idag på att tillverka sexleksakerna av material som är kroppsvänliga. Ftalater är ett material som man inte vill ska finnas i sexleksakernas material då det kan påverka fertilitet och även vara hormonstörande. Användningen av ftalater är därför reglerad inom EU. Här på Apotek 365 har vi enbart sexleksaker från tillverkare som garantera kroppsvänliga material.

sexleksaker material