Snabbt Tryggt Säkert

Råd och tips vid myggbett och knottbett

Skydda dig mot bett

De flesta av oss har någon gång fått ett myggbett. Myggorna suger upp vårt blod genom att föra in en sticksnabel genom vår hud vilket du först kommer märka efteråt. Knott däremot är en liten mindre mygga som behöver bita hål i huden vilken man märker direkt då det kan göra lite ont. Både mygg och knott sprutar in en vätska som gör att blodet inte stelnar och det är denna vätska som efteråt kan klia och kännas obehaglig med lite smärta och sveda.

myggmedel på apotek365

Hur vet jag att jag blivit biten av en mygga?

Vanliga symtom på ett myggbett är att området kring bettet blir lite svullet och rött samt att det kliar. En del personer är allergiska eller överkänsliga och om det svullnar upp kraftigt och gör ont så bör du kontakta sjukvården för att få hjälp.

Hur behandlar man ett myggbett?

Regel nummer ett är att försöka undvika att klia på bettet. Risken med att klia på bettet är att du river sönder huden och bettet kan bli mer infekterat. Behöver du klia så undvik att göra det direkt på bettet och håll dig runt om det och klia försiktigt. Du kan även lindra klådan med asolsprit eller asolgel, här på Apotek365 hittar ni flera bra hjälpmedel både för att motverka och behandla.

Hur skyddar man sig bäst mot dessa bett?

Försök att ha heltäckande klädsel när du är i miljöer och områden med mycket mygg och knott. Ta på myggmedel på de kroppsdelar som du inte kan täcka och ha myggnät för att skydd småbarn. Myggmedel ska användas med försiktighet till barn. Det finns bekämpningsmedel i myggmedel så undvik att applicera på händer och ansikte på mindre barn.