Snabbt Tryggt Säkert

PSA-prov för att upptäcka prostatacancer

Prostatacancer och PSA-tester

Det är bra om man tidigt upptäcker en tumör och får behandling. Därför är det bra att regelbundet gå på kontroller och göra tester för att upptäcka om man har cancer. Prostatacancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna hos svenska män. I de flesta fall uppstår den hos män över 50 år och tre fjärdedelar av dem som får symtom av prostatacancer är över 70 år. Var 20:e man svensk man som avlider gör det på grund av prostatacancer. Risken att få prostatacancer är större om man har haft nära släktingar som haft det och vill du veta mer om vilken betydelse ärftlighet har så kan du läsa mer om detta på Sjukvårdsrådgivningen

PSA-test på Apotek 365

PSA-test prostatacancer gör det hemma själv

Ett PSA-test som ni snabbt utför själv hemma och svar direkt, ett blodprov som avläser PSA halten i ditt blod.

KÖP PSA-TEST PÅ APOTEK365 HÄR

PSA-tester

PSA är en förkortning av prostataspecifik antigen. Det är prostatakörteln som producerar detta ämnet och det utsöndras i mannens sädesvätska. Oavsett vilken sjukdom man har i prostatakörteln så kan halten av PSA öka . Så får man ett positivt svar på ett PSA-test så behöver det inte innebära att man har cancer. En liten ökning av PSA kan bero på en godartad prostataförstoring och behöver inte vara prostatacancer. Har man höga värden av PSA så brukar man göra en ultraljudsundersökning och ta vävnadsprover för att kunna utesluta prostatacancer. Undersökningen kan upplevas som obehaglig då den görs via ändtarmen men är i regel inte smärtsamma.

Behandling av prostatacancer

Prostatacancer behandlas ofta med antingen en operation eller med strålning. De flesta blir botade av behandlingen och man kan få vissa biverkningar som tex att man får svårt för att få stånd eller att man kissar oftare. Om sjukdomen får utvecklas för länge finns det risk att den inte går att bota och då kan man ändast lindra symtomen eller bromsa sjukdomen med hormonell behandling.

Vanliga symtom på prostatacancer

När sjukdomen börjar märkas, kan det vara genom ett eller flera av de här symtomen:

  • Du behöver kissa ofta.
  • När du vill kissa dröjer det innan urinen kommer.
  • Du har svag urinstråle.
  • Det finns blod i urinen.

(källa Socialstyrelsen och vårdguiden)