Snabbt Tryggt Säkert

Järnbrist kan leda till orkeslöshet och nedstämdhet

Järnbrist en vanlig folksjukdom

Känner du dig ofta orkeslös och nedstämd kan det bero på järnbrist. En av våra vanligaste folksjukdomar är faktiskt järnbrist. Alla människor kan drabbas av järnbrist men det är extra förekommande vid graviditet och i samband med vissa sjukdomar. Järnbrist behandlas med tabletter eller tex injektioner. Järn får man naturligt i sig i kost som tex grönsaker, kött, fisk och ägg. Om man inte får i sig tillräckligt med järn så kan produktionen av röda blodkroppar. Röda blodkroppar innehåller hemoglobin som binder och transporterar vårt syre i kroppen och en minskad mängd av detta i kroppen leder till sämre syresättning och orkeslöshet. Kroppen har extra stort behov av järn vid blodförlust (tex menstruation), under ungdomsåren och vid graviditet och amning. Tillhör en grupp som passar in på här så kan extra kosttillskott av järn vara bra.

järnbrist behandling

Olika typer av järnbrist

Man kan dela in järnbrist i olika typer, absolut järnbrist, funktionell järnbrist och järnbrist utan blodbrist.

Absolut järnbrist är när kroppen använt allt järn som finns i kroppen

Funktionell järnbrist är när kroppen påverkas negativt av tex inflammationer, kroppen upptag hämmas av dysfunktion i tarmen.

Järnbrist utan blodbrist är något som ofta drabbar kvinnor. Leder ofta till trötthet som inte kan förklaras, kallas järnbristanemi

Tecken på järnbrist

Det kan vara svårt att känna igen symtomen på järnbrist. Du kan vara fullt frisk och ha bra blodvärden men ändå lida av järnbrist. Din kost är fattig på järn vilket kanske sakta leder järnbrist, du förlorar plötsligt mer blod än vanligt, ett inflammatoriskt tillstånd och njursjukdom uppstår. Det finns många olika faktorer som kan leda till järnbrist som dessutom kan vara svåra att härleda till symtomen som kan uppstå.

järntabletter och järnbrist

Några vanliga symtom vi järnbrist är

  • Trötthet och orkeslöshet
  • Blir lätt andfådd
  • Yrsel
  • Huvudvärk
  • Hjärtklappning
  • Sus i öronen

Behandla och förebygg järnbrist

Det vanligaste sättet att behandla och förebygga järnbrist är att inta järntabletter. Järntabletter kan du köpa här på Apotek365 till bra priser. Det tar tid för kroppen att ta upp järnet och en del upplever även att man får magproblem när man tar järn som kosttillskott. Att se över sin kost är bra om man lider av järnbrist, kött och baljväxter är tips på livsmedel som är rika på järn. Har man svåra problem med järnbrist bör man söka upp läkare för behandling och rådgivning.