Snabbt Tryggt Säkert

Huvudvärk

Vad är huvudvärk?

Det är ganska vanligt att man får huvudvärk och ungefär 50% av alla svenskar har spänningshuvudvärk någon gång under en månadsperiod. Det kan finnas många olika orsaker till att man får huvudvärk, det kan bland annat bero på vätskebrist, sjukdomar, mediciner som tas i samband med sjukdom eller saker som alkohol och droger. Huvudvärk kan yttra sig på många olika sätt och ha olika orsak.

Spänningshuvudvärk

Detta är den absolut vanligaste formen av huvudvärk. I princip all huvudvärk beror på detta. Känslan är en dov och tryckande värk som ofta beskrivs som att ha en tyngd i huvudet och att det spänner i huvudet. en spänningshuvudvärk kan vara i allt från några få timmar till flera dagar. Spänningshuvudvärk kan man lindra genom fysisk aktivitet men också förvärras om man anstränger sig för mycket. vanliga symtom är yrsel, trötthet och svårigheter med koncentration och minne.

Migrän

Migrän är en intensiv och smärtsam form av huvudvärk. Den är ganska vanlig och 205 av alla kvinnor och 10% av alla män lider av migrän. Värken från migrän upplevs ofta som en intensiv och borrande värk. Det känns som det dunkar och pulserar i huvudet. Värken kan förvärras av ljus och ljud eller att man rör på sig. En del känner även av illamående och man blir ofta väldigt trött av migrän.

Skiftande huvudvärk

Det är också vanligt att ha huvudvärk som kan skifta mellan spänningshuvudvärk och migrän. Det kan vara svårt att skilja mellan dessa huvudvärkstyperna och hur man ska göra för att lindra besvären. Här på Apotek365 finns det olika hjälpmedel om man vill prova olika värktabletter.