Snabbt Tryggt Säkert

Hur behandlar man akneproblem

Vad är akne?

Akne är vanligt och i regel ett ofarligt hudbesvär som många får i puberteten. Hormonförändringar gör att det bildas mer talg i porerna och man får sk akneproblem. I de flesta fallen försvinner akneproblem efter tonåren men är inte helt ovanligt upp i medelåldern för många personer.

akne och hjälp mot akne

Varför får man akneproblem?

Det är vanligast att akne, eller finnar som det brukar kallas, uppstår i ansikte, på bröst och rygg. Det är på dessa hudområden som vi har extra många talgkörtlar. At man får problem med akne har inget med hygien att göra utan beror främst på hormonförändringar eller ärftliga faktorer.

Akne uppstår ofta på grund av en kombination av ökad talgbildning och försämrad förnyelse av hudceller. Talgporerna täpps igen av de döda hudcellerna och en sk pormask bildas. En pormask kan ha lite olika färg, vissa är vita och stängda och andra är svarta och öppna. Att en pormask är svart beror inte på smuts utan det är talget som reagerar med syre och blir svart då det bildar ett pigment. Inflammation och varbildning kan uppstå när speciella bakterier som försöker bryta ner talget. Det är då man får en röd och ömmande upphöjning som är fylld med gulvitt var, en sk finne.

En svårare och lite besvärligare form av akne är sk cystisk akne. Den är mer smärtsam och går djupare ner i huden. Finnar av denna typ kan lämna ärr och misstänker du att du har cystisk akne bör du kontakta sjukvården för att få hjälp och rätt behandling.

Så behandlar du akne

Du kan förebygga akneproblem, här får du några tips

Kläm inte på finnarna det kan förvärra problemet

Sol kan underlätta och förbättra akne men tänk på att använda rätt solskydd, det kan också göra att ärr tar längre tid att behandla och få bort.

Rengör och återfukta huden med akne varje morgon och kväll

Om du får problem med akne så behöver man inte ta det starkaste medlet som finns direkt. Börja istället med mildare och skonsammare produkter för huden. Välj helt produkter utan parfym och alkohol samt starkt doftande växtextrakt.

Tvätta området varje morgon och kväll med ljummet vatten tillsammans med mild rengöring. Behandla gärna med salicylsyra som tränger in i porerna. Återfukta med en produkt som passar med din hy. Det kan ta tid att behandla akne så räkna med att göra detta i två månader innan du ser en effekt.

Läkemedel mot akne

Om dina akneproblem inte försvinner så finns det receptfria läkemedel som kan vara effektiva. Dessa innehåller ofta bensoylperoxid vilket är ett ämne som motverkar döda hudceller att täppa igen porerna. Här på Apotek365 har vi flera bra alternativ ni kan välja mellan.