Snabbt Tryggt Säkert

Hjälp mot smärta och värk

Smärta och värk vad är det?


Det finns flera sorters smärtmekanismer och det gäller att sätta in rätt behandling mot rätt typ av smärta för att det ska fungera bra.

Hjälp mot värk och smärta


Värk och olika typer av det

Huvudvärk

Huvudvärk är vanligt och kan vara tecken på en sjukdom eller en obalans, som till exempel en förkylning, muskelspänningar, synfel, stress.

Migrän

Är som en kraftig huvudvärk med symtom som illamående, ljuskänslighet och andra obehagskänslor. Migrän ger kraftiga smärtor

Tandvärk

Att man får ont i tänderna beror oftast på att tandköttet eller tandens så kallade pulpa är inflammerad. Det kan i sin tur bero på hål i tänderna, att man har gjort en djup lagning av en tand eller att en visdomstand håller på att komma upp.Om man har ont i tandkött eller tänder är det bra om man kontaktar sin tandläkare. Tillfälligt ont är oftast inte någon fara men om det håller i sig bör man få utrett vad som orsakar smärtan så att man kan få rätt behandling.Det är viktigt att man tar hand om tänder och tandkött. Har man problem med att man ofta är öm i tandköttet eller att det lätt börjar blöda kan man prata med tandvården eller fråga oss på Apotek 365.

Mensvärk

Mensvärk är mycket vanligt och ungefär varannan kvinna upplever sin menstruation som mycket smärtsam. Mensvärk känns ofta som mest i nedre delen av magen och strålar ofta ut i låren och korsryggen

Halsont
Ont i halsen beror ofta på en infektion i halsmandlarna och kan orsakas av bakterier eller virus. Det finns många halstabletter som kan lindra, fråga vår personal om hjälp.

Ryggont

Mycket vanligt med ryggont och den smärtan kan te sig på olika sätt, ofta sitter den i nedre delen av ryggen.

Muskelvärk

Överansträngning eller skador kan orsaka muskelvärk. Får du en muskelbristning och inte behandlar den kan du få en blödning och uppleva smärta. Så efter varje träningspass ta hand om dig, stretcha och värm upp innan du startar ett träningspass.

Ledvärk

Ledvärk är en vanlig åkomma alla åldersgrupper. Du kan få ledvärk av allt ifrån förkylningar till allvarliga ledsjukdomar. Den absolut vanligaste orsaken till ledvärk är dock ledförslitning och artros.

Ont i örat

Öronvärk och ont i örat orsakas ofta en öron inflammation, men också av finnar och eksem i örat. Får du som vuxen öroninflammation bör du kontakta din vårdcentral.


Vill du ha hjälp mot värk och smärta kontakta oss gärna på Apotek 365 så hjälper vi dig med råd och tips mot värk och smärta.

info@apotek365.se