Snabbt Tryggt Säkert

Graviditetstest - Hur väljer jag rätt

Vår Guide om graviditetstest

Misstänker du att du är gravid och vill ta ett graviditetstest, men är kanske osäker på når du kan ta det och vilket du ska använda, vilket är säkrast och vad kostar det? Här ska vi på Apotek 365 ge dig så mycket svar vi bara kan på dessa frågor och för förhoppningsvis hjälpa dig att ta reda på hur du testar och du är gravid. Vil säljer våra egna graviditetstest här på Apotek 365, ett säkert och tryggt sätt att testa om du är gravid

Hur fungerar en graviditetstest

Alla tester mäter och registrerar ett hormon som heter Koriongonadotropin, det förkortas vanligen hCG. Detta hormon finns i alla kvinnor, även icke gravida som då har en mätbar halt på mindre än 5mlU/ml. Blir man gravid ökar nivån av detta hormon kraftigt och det gör det till mycket bra faktor för att mäta om man är gravid med ett graviditetstest. En graviditetstest produkt ger i regel utslag när hormon halten når upp till ca 20-25 mlU/ml hCG i ditt urin. Den hormon nivån når man i regel upp till efter 6-7 dagar då kroppen börjar producera mer av hormonet när ett befruktat ägg fäster sig vid livmoderväggen, vilket brukar ske 6-10 dagar efter befruktningen. Halten av hCG ökar markant sedan och snabbt och man räknar med att nivån mer än fördubblas var tredjedag efter det, under graviditetens första 12 veckor. Skulle graviditeten avbrytas av tex missfall eller abort, kan det ta upp till 9 veckor innan halten sjunker av hCG. Efter 7-12 veckors graviditet når hCG nivån sin peak och ligger på ca 200 000 mlU/ml hCG.


Välj rätt graviditetstest

Här på Apotek 365 har vi tagit fram en egen graviditetstest och ett noga utvalt sortiment med produkter som tex ägglossningstester mm. Det finns många tester på marknaden men vi vill att våra kunder ska kunna köpa en bra produkt som är säker och tillförlitlig. När du väljer en graviditetstest så tycker vi du ska tänka på följande saker, något som vi har gjort när vi valt produkterna vi säljer

  • Att den graviditetstest du väljer har en hög säkerhet
  • Att den graviditetstest du väljer är lätt att använda och har en tydlig bruksanvisning
  • Att den graviditetstest du väljer är lätt att avläsa

När det gäller graviditetstester brukar man i regel kunna välja på två olika sätt att testa, antingen kissar man direkt på stickan eller samlar man upp i en behållare, här på Apotek 365 hittar du tester där du kan göra båda så det blir upp till dig hur du vill göra det. Priserna på våra graviditetstester håller en mycket bra prisbild och samtidigt en väldigt hög kvalité. Våra produkter kommer från samma leverantörer och producenter som dom stickor ni möter inom svensk sjukvård och alla våra tester är CE märkta och FDA godkända.Graviditetstest sticka är vanligtvis ett förhållandevis billigt graviditetstest, och det minsta till storleken.

graviditetstest online på apotek

köp graviditetstest


  • Väljer du graviditetstest i form av sticka så måste du först uppsamla ett urinprov innan du kan testa.
  • Graviditetstest i form av sticka tolkar du själv resultatet på: om det vid avläsningstiden förutom ett kontrollstreck även visas ett teststreck, så är resultatet positivt. Det spelar ingen roll om det ena strecket är svagare/starkare än det andra – de bör dock vara av samma bredd.
  • Graviditetstest sticka kan utföras från den dagen som menstruationen förväntas.
Graviditetstest med stav är den test vi rekommenderar här på Apotek 366.

Den är lite större än en sticka och mer tillförlitlig och enklare att avläsa. Den ser som en penna och ger utslag i forma av streck som visar om du är gravid eller int

  • Väljer du graviditetstest i form av stav så kan du välja mellan att
  • uppsamla ett urinprov eller testa direkt i urinstrålen.
  • Graviditetstest i form av stav tolkar du själv resultatet på: om det vid avläsningstiden förutom ett kontrollstreck även visas ett teststreck, så är resultatet positivt. Det spelar ingen roll om det ena strecket är svagare/starkare än det andra – de bör dock vara av samma bredd.
  • Graviditetstest stav kan utföras från den dagen som menstruationen förväntas.

När ska man utföra en graviditetstest?

För många par är detta en otroligt spännande och förväntansfull tid när man planerar en graviditet och det är vanligt att man har lite för bråttom att testa sig. Det är inte ovanligt att man inför sin menstruation har producerat tillräckligt med hCG för att det kan ge ett missvisande resultat om man testar sig, och för vissa kvinnor kan det ta ett par dagar extra innan man ser ett utslag då dom producerar mindre hCG i en långsammare takt. Detta innebär att du kan få ett negativt svar om du är för snabb och därför bör man göra tester ett par gånger innan man kan vara helt säker.

Köpa graviditetstest

Här på Apotek 365 har vi flera olika typer av graviditetstest till bra priser, får försändelsen i de flesta fall direkt hem i brevlådan, och slipper ta sig till, och kanske köa, på t.ex. apotek eller butik. Våra priser är väldigt bra och ni kommer få billiga graviditetstester med hög kvalité till ett bra pris.

HÄR KÖPER NI BILLIGA GRAVIDITETSTESTER PÅ APOTEK 365

Hur man utför en graviditetstest

Våra graviditetstester har alltid en utförlig bruksanvisning bifogad. Den bör du alltid läsa noga innan du utför ett graviditetstest. Så här gör du, graviditetstestens sugande del ska hållas i urin (prov eller direkt i urinstrålen) en viss angiven tid, och vid visst djup vid uppsamlat prov, därefter läggas plant och resultatet avläsas inom viss angiven tid.

Graviditetstesternas säkerhet och resultat

Våra graviditetstest håller en hög kvalitet och är mycket säkra – ligger på över 99% om det utförs från den dag som menstruationen förväntas. För manuella graviditetstest (som du själv ska tolka resultatet på) ger det s.k. ’kontrollstrecket’ en indikation på att korrekt mängd urin tillförts testet och att resultatet kan avläsas. Kontrollstrecket är det streck som bildas längst bort från testets sugande del.Alla graviditetstest har en bestämd avläsningstid – dvs. att resultatet bara är giltigt för avläsning under en viss tid. Giltighetstiden kan variera mellan olika typer av graviditetstest, så läs alltid bruksanvisningen för det graviditetstest som du köpt. Efter avläsningstiden ska man helt bortse från ev. förändringar i resultatet.Kemiska reaktioner i testet kan fortsätta även efter avläsningstiden, och det kan medföra att streck tillkommer eller försvinner.

När du gör en graviditetstest är resultatet helt avhängigt på halterna av hCG i ditt urin. Använd därför helst inte tester från olika leverantörer då testerna kan ha olika känslighet, våra tester ger dig en säkerhet med 99,6 % vilket är en hög säkerhet. Tar ni tester från andra kan dom ha en annan säkerhetströskel och därför visa annat resultat. Våra tester mäter från 20-25 mlU/ml hCG andra kan ha en mät nivå från tex 50 mlU/ml hCG. Får du ett positivt resultat bör du kontakta gynekolog eller barnmorska för att säkerställa er graviditet och verifiera resultaten du fått.

Faktorer som kan påverka resultatet på ett graviditetstest

Vissa faktorer kan påverka vilket resultat som visas på ett graviditetstest.Du kan få ett felaktigt negativt resultat om du t.ex. testar för tidigt, som ev kanske beror på att du har en längre cykel än vad du brukar ha och testar omedvetet tidigare än rekommenderat. Då kan det vara så att det inte producerats tillräckligt med hCG, och testet kan inte registrera den miniminivå som det behöver. En annan sak det kan bero på är om du har druckit stora mängder vätska i timmarna före att testet utfördes, vilket kan späda ut urinen, och det kan i sin tur också leda till att resultatet blir missvisande negativt. Vid tidig testning med graviditetstest bör du också komma ihåg att använda den första morgonurinen. Ett felaktigt positivt resultat kan du t.ex. få om du nyligen har haft en avbruten graviditet (missfall/abort). En ev. blödning kan ha en viss fördröjning innan den börjar, och ibland kan den likna en vanlig menstruation (som ev. kan vara lite försenad), och det kan t.o.m. vara så att kvinnan inte ens är medveten om att det hänt. hCG-rester kan finnas kvar i urinen i upp till nio veckor efter en avbruten graviditet. Hur snabbt nivån avtar är individuellt från person till person, och ibland finns det kvar i flera veckor. Resultatet kan också bli felaktigt positivt om du tar mediciner eller är under behandlingar som innehåller hCG. Läs därför alltid bruksanvisningen för information om eventuella mediciner som du tar innan ett test utförs. En förhöjd nivå av hCG kan förutom vid graviditet även ses vid vissa mycket sällsynta sjukdomstillstånd t.ex. vissa typer av tumörer, så är du osäker om du får ett positivt resultat kontakta alltid barnmorska eller gynekolog. De flesta ägglossningscystor, polycystiska ovarier, PCOS, ägglossningstumörer påverkar normalt inte resultatet hos ett graviditetstest.

En positiv graviditetstest bör alltid föranleda kontakt med barnmorska eller gynekolog.