Snabbt Tryggt Säkert

Förkylning, tipsen hur du förebygger

Så förebygger du förkylningen

Nu kommer hösten och med den förkylningstider. Det finns över 400 olika förkylningsvirus och med ett samhälle där vi rör bland folk så är det stor sannolikhet att man någon gång kommer drabbas av en förkylning. Så hur gör man då för att vara så bra förberedd som möjligt och förbygga så gott det går för att undvika en besvärlig förkylning.

Så tar man hand om en förkylning

Sunt leverne förebygger en förkylning

Att vara sund har har de flesta förstått är ett av de bästa sätten att undvika sjukdomar och även förkylningar. Att stanna hemma en extra dag från jobbet kan göra stor skillnad på hur snabbt förkylningen försvinner. Barn drabbas oftare av förkylning än vuxna vilket också innebär att familjer där det finns barn så är risken högre för de vuxna att de drabbas av en förkylning. Tillhör man en risk grupp kan det även vara lämpligt att vaccinera sig mot influensa.

Vi har flera bra naturmedel som kan hjälpa till att förbygga mot förkylning

Vanliga orsaker till förkylning

När hösten kommer sjunker temperaturen ganska drastiskt och många glömmer bort att ta på sig lite extra kläder och går lite för länge i sina sommarkläder. man utsätter sig för extra risker när man åker buss eller tåg där det finns många människor som trängs. En del av dessa personer kan redan vara smittade och risken i trängsel med dessa personer gör risken högre för dig också att bli smittad av en förkylning. Förkylningar sprids snabbt och är som mest smittsamt i början av förkylningens sjukdomsförlopp. om man dessutom inte känner sig särskilt sjuk så rör man sig som vanligt på jobbet och där hemma och sprider smittan.

Förkylningsvirus överlever i 7 timmar

Förkylningsvirus kan överleva i upp till 7 timmar utanför kroppen vilket innebär att en nysning kan orsaka smitta ganska länge. När vi nyser och hostar sprider vi smittan men även beröring kan vara orsak till smittospridning. Att tvätta händerna noga är viktigt för att begränsa smittan. De flesta av oss drabbas någon gång och en vanlig förkylning kan hålla i sig i allt från 3 dagar upp till 14 dagar. Ofta känner man sig trött, får halsproblem, snuva och feber.

En förkylning smyger sig till skillnad från influensa som märks direkt. influensa är kraftfullare och har ofta ett längre sjukdomsförlopp än förkylningen. Barn och äldre människor är ofta känsligare för influensa och kan tillhöra riskgruppen som får svårt att klara av en influensa.

Hur tar man hand om en förkylning?

Se till att få ordentligt med sömn och ta det lugnt så att kroppen kan ta hand om förkylningen. Man ska undvika stress och fysisk aktivitet så att infektionen inte förvärras. Tillåt dig själv att vara sjuk och bädda ner dig med ev nässpray, nässklöj och ev värktabletter vid behov så kommer kroppen tillslut mota bort förkylningen och göra dig frisk igen. Det är bra att dricka mycket vatten då kroppen tappar mycket vätska när man hostar och snorar. Varmt te för att lindra halsont och varma filtar för att hålla kroppen varm kommer hjälpa mycket.

Läs mer om förkylningar på vårdcentralen