Mina recept

Varukorgen är tom

 

Hur fungerar ett Prostatatest?

Prostatacancer är en av de vanligaste typerna av cancer som drabbar män runt om i världen. Det är en sjukdom som främst drabbar äldre män, vanligtvis efter 50 års ålder. Ålder, ärftlighet och etnicitet är några av de faktorer som kan öka risken för att utveckla prostatacancer.

Trots att det finns vissa riskfaktorer för prostatacancer, är sjukdomen inte alltid förknippad med specifika symtom i de tidiga stadierna. Därför är det viktigt att vara medveten om riskerna och genomgå regelbundna undersökningar för att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede, när behandlingsmöjligheterna är som bäst.

I denna blogg kollar vi närmare på hur du kan hålla koll på dina prostata-halter med ett hemmatest. 

Vi vill börja med att upplysa att hemmatest inte kan garantera 100% säkra resultat. Om du upplever symtom eller misstänker att du har denna typen av problem så ska du i första hand alltid vända dig till vårdcentralen som kan göra ett mer omfattande test och bedömning av behovet för vidare utredning. 

Prostatatest - Hur går det till? 

En vanlig metod för att undersöka prostatahälsan är att ta ett blodprov för att mäta nivåerna av PSA. PSA är ett protein som produceras av prostatakörteln och kan vara förhöjt vid prostatacancer eller andra prostataproblem. Med ett prostatatest från Apotek365 går det att undersöka om PSA-mängden håller sig inom normalvärdet. Vid tecken på förhöjt PSA bör alltid en utredning påbörjas. Men kom ihåg att ett förhöjt PSA-värde inte behöver vara förknippat med en farlig diagnos.

I vilka åldrar är ett PSA-test aktuellt? 

Före 50 års ålder är prostatacancer en sällsynt sjukdom. Därför är det mellan 50 och 75 års ålder som man bör överväga ett PSA-test, även om man inte har några symtom som tyder på prostatacancer. I vissa släkter kan det vara aktuellt med tidigare testning.

Hur ofta ska man göra ett PSA-test?

Om man väljer att PSA-testas kan PSA-värdet styra hur ofta man ska testas i fortsättningen. Män som har lägre PSA-värde än 1 har liten risk att drabbas av allvarlig prostatacancer inom de närmsta åren. Då räcker det att ta ett nytt PSA-prov igen efter 6 år. För övriga män som vill testa sig rekommenderas PSA-test vartannat år. Män med flera fall av prostatacancer i familjen bör testas minst vartannat år.  Hur tyder man resultaten från ett prostatatest? Att göra ett PSA hemma kan vara ett bra första steg. Har du förhöjda PSA-halter och får ett positivt svar på hemmatestet så ska du kontakta läkare för att få en fortsatt utredning och provtagning. Får du ett negativt svar så kan det vara en indikation på att dina PSA-halter är på rätt nivåer. Men eftersom ett hemtest aldrig kan garantera ett 100% säkert svar så kan det finnas anledning för fortsatt provtagning hos läkare om du misstänker eller upplever symptom på prostataförändringar.

Vad är fördelarna med ett prostatatest som görs hemma? 

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos svenska män, att testa sig på regelbunden basis ger möjlighet att själv hålla koll på sina PSA-värden, då tidig upptäckt av prostatacancer förbättrar prognosen för behandling. Vid förhöjda PSA-nivåer bör man uppsöka läkare för diagnos. 

Tidig upptäckt: 

Ett prostatatest kan upptäcka eventuella problem i ett tidigt stadie. Genom att göra testet regelbundet kan du märka förändringar eller avvikelser och snabbt söka medicinsk hjälp om det behövs. Tidigare upptäckt ökar chanserna för en positiv prognos och kan förhindra allvarligare komplikationer.

Bekvämlighet: 

Många känner sig obekväma med att dela intima detaljer om sin hälsa med främmande människor, och många män väljer därför att börja med ett hemmatest. Du kan göra testet hemma i lugn och ro, på en tidpunkt som passar dig. Får du ett resultat som är avvikade eller upplever symptom som bör undersökas bör du självklart kontakta närmaste vårdcentral. 

Ökad medvetenhet om prostatahälsa: 

Att ha möjlighet att göra ett prostatatest hemma ger dig också möjlighet till regelbunden uppföljning av din prostatahälsa. Eftersom det är en enkel process kan du utföra testet med jämna mellanrum för att övervaka eventuella förändringar eller utveckling av prostataproblem. Detta gör det möjligt att få en mer kontinuerlig bild av din prostatahälsa över tid och vidta åtgärder vid eventuella avvikelser.

Enkelt att använda: 

Våra självtester är enkla att använda och levereras med tydliga instruktioner och allt material som behövs för att samla provet. Genom att göra testet själv kan du göra det till en enklare och smidigare upplevelse.

Passa på att handla relaterade produkter

 
Tillbaka till våra tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att ta del av kostnadsfria och exklusiva nyheter, erbjudanden, kampanjer och rabatter.

Kontakta oss

Apotek 365 är en nätbutik som erbjuder ett brett sortiment med fokus på produkter inom hälsa, skönhetsprodukter och receptfria läkemedel. 

Vi anser att god kundservice är viktigt och vi gör hela tiden vårt absolut bästa för att ge dig hög service och göra dig nöjd. Välkommen att handla hos oss!

E-mail: support@apotek365.se

Affiliate/Bloggare

      

Trygg e-handel

Copyright © 2022 © Apotek 365  |  Sitemap |  Cookies  |  Powered by SitesmartQ