Snabbt Tryggt Säkert

Reflexer minskar risken för olyckor

Visste du att reflexer kan öka din synlighet med över 100%!

Många olyckor med gående inträffar när det blivit mörkt. Det är faktiskt så att 40% av alla olyckor där gående är inblandade sker när det blivit mörkt ute. Med reflexer ökar du din synlighet i mörkret med över 100%, ett enkelt och billigt sätt att unvika en olycka. Här på Apotek365 har vi många olika reflexer, en av de mest populära är en reflexsele som du kan köpa i olika färger. Med hjälp av en reflexsele kommer en bil som har sitt halvljus på se dig redan vid ett avstånd på 125 meter, utan reflexer är det vid 60 meter.

reflexer och reflexselar

Reflexer kan rädda liv

När du rör dig i trafiken under mörker kan reflexer vara en bra säkerhetsutrustning. Under vintern är dessutom väglaget ofta sämre och bilar får en längre bromsstäcka, upptill 2-4 gånger längre. med reflexer, gärna på flera delar av kroppen, kan du öka din säkerhet och vistas ute tryggare.

reflexer i mörker på apotek365

Vad säger lagen om reflexer?

Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.


Mer information om reflexer på cyklar hittar du på sidan om cykelbelysning.


För mopeder gäller att reflexer ska vara godkända och återkasta vitt ljus framåt, rött ljus bakåt och orangegult eller vitt åt sidorna. På moped med tramp- eller vevanordning ska pedalerna ha reflexer som återkastar orangegult ljus framåt och bakåt.

 Fakta är hämtat från NTF hemsida
← Äldre inlägg